Espresso aparatų tipai, kuriuos turite žinoti!
Jun 17, 2022
E61 viršus
E61 yra espresso aparato pavadinimas, kuris buvo pristatytas 1961 metais Italijos kompanijos Faema. Šis aparatas pradėjo naują espresso aparatų erą. E61 nebuvo tik pirmasis aparatas su šilumokaičiu, tai reiškė, kad šviežias vanduo buvo naudojamas espresso vietoj katilinio vandens. Taip pat jis buvo pirmasis, kuris integravo siurblį, kad sukurtų slėgį, vietoj to, kad būtų naudojama rankinė svirtis. E61 yra legendinis dėl savo virimo grupės, sveriančios nuo 4 iki 5 kg. E61 pagamintas iš kieto žalvario. Termošaltinis sistema nuolat cirkuliuoja karštą vandenį per virimo grupę ir nuolat ją šildo, palaikydama stabilų temperatūrą. E61 virimo grupės reikšmė yra mechanizmas viršuje, leidžiantis prisotinti puodelį prieš virimą. Per šį priešinfuzijos procesą virimo vanduo lėtai ir su sumažintu slėgiu patenka į portafiltrą. Viskas tai reguliuojama priešinfuzijos cilindru viršuje, leidžiančiu slėgiui lėtai kilti. Rezultatas yra tobulas espresso.
Dvigubas katilas
Aparatas su dviem katilais turi vieną katilą, kuris naudojamas kavai virti, ir kitą, kuris naudojamas garui ir karštam vandeniui. Abu katilai yra nepriklausomi vienas nuo kito, ir naudojant PID kiekvienam katilui, temperatūras galima reguliuoti atskirai. Virimo katilas dažniausiai yra mažesnis nei katilas karštam vandeniui ir garui. Priežastis, kodėl garų ir karšto vandens katilas yra didesnis, yra ta, kad jo turinys sunaudojamas daug greičiau nei virimo katilo, nes temperatūra garų katile yra daug aukštesnė. Espresso aparatas su dviem katilais yra labiau temperatūriškai stabilus, palyginti su espresso aparatu su šilumokaičiu, nes galite atskirai reguliuoti du katilus.
Privalumas: Gali tiek putoti pieną, tiek virti tuo pačiu metu. Turite visišką kontrolę virimo temperatūrai ir garo temperatūrai atskirai su PID. Gali pagaminti didesnį kiekį kavos, palyginti su šilumokaičiu.
Trūkumas: Brangesnis nei šilumokaitis
Rekomenduojamas espresso aparatas: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto
Šilumokaitis
Espresso aparatas su šilumokaičiu reiškia, kad jis turi dvi vandens cirkuliacijos sistemas. Kadangi katilas nėra visiškai užpildytas vandeniu, garai gali susidaryti katilo viršuje. Virimo metu aparatas cirkuliuoja šviežią vandenį per didelį katilą, kur jis šildomas iki optimalaus virimo temperatūros ir tada nukreipiamas į virimo grupę ir žemyn į kavos puodelį. Taigi visada naudojamas šviežias vanduo virti espresso. Kadangi E61 grupė nuolat cirkuliuoja virimo vandenį per viršų, gaunate labai temperatūriškai stabilų virimo vandenį. Pieno putojimo metu išleidžiami garai, kurie anksčiau buvo viršutinėje katilo dalyje, ir vėl sukuria garų slėgį
Privalumas: Pigiau nei espresso aparatai su dvigubu katilu ir gali tiek putoti pieną, tiek virti tuo pačiu metu.
Trūkumas: Mažiau kontrolės virimo temperatūrai (išimtis šilumokaitis su PID) ir reikia atlikti vadinamąjį „Cooling flush“ prieš kiekvieną virimą.
Rekomenduojamos espresso mašinos: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500
Dipper sistema
Rankiniu svertu espresso mašina padaro tave tikru profesionalu.
Didžiausias skirtumas tarp kitų įprastų espresso mašinų yra pati virimo grupė su rankiniu svertu, kuri taip pat vadinama „Boston lever group“.
Dipper sistema yra unikalus būdas ruošti espresso. Tempdami žemyn rankinį svertą pradėsite infuziją, kurioje virimo vanduo įvedamas esant žemam virimo slėgiui, kad lėtai ir tolygiai prisotintų puodelį. Karštas vanduo iš katilo teka į masyvų virimo bloką ir atvėsta iki tinkamos temperatūros. Apie kai atleidžiate svertą ir leidžiate jam sugrįžti į pradinę padėtį, vandens srautas sustabdomas, o spyruoklė su stūmokliu lėtai pakyla iki 9-10 barų virimo slėgio, o po to lėtai sumažina virimo slėgį visos ciklo pabaigoje. Tai suteikia boston rankinio sverto espresso mašinoms unikalų espresso skonį, kuris dažnai patiriamas kaip švelnesnis ir saldesnis, nes jis sumažina virimo slėgį virimo pabaigoje.
Privalumas: Sukuria espresso, kurio negali suteikti jokia kita espresso mašina. Suteikia unikalią virimo patirtį.
Trūkumas: Kadangi jis turi ilgą svertą, espresso mašina užima gana daug vietos. Ji kainuoja daugiau palyginti su šilumokaičiu ir kai kuriomis dvigubomis viryklėmis.
Rekomenduojama espresso mašina: Profitec Pro 800
Espresso mašinos su vibracine pompa
Vibracinė pompa buvo pristatyta 70-ųjų pradžioje Ulka Co.
Kadangi ji buvo pigesnė nei kitos pompos, ji padarė espresso mašinas namų naudojimui daug prieinamesnes. Vibracinė pompa turi 15 barų galią, kuri gali būti sumažinta iki 9-10 barų naudojant išsiplėtimo vožtuvą.
Slėgis kaupiasi dėl kavos puodelio pasipriešinimo. Todėl labai svarbu rasti tobulą malimą ir naudoti tinkamą kavos kiekį portafiltre. Apie jei kuri nors iš šių parametrų nėra teisingai pasiekta, tinkamas slėgis nebus pasiektas.
Kadangi vibracinė pompa labai svyruoja aktyvuojant, ji skleidžia gana daug triukšmo, todėl gamintojai izoliavo visą mašinos korpusą. Vibracinės pompos privalumas yra tas, kad ją lengva ir pigiai remontuoti. Trūkumas yra tas, kad espresso mašinos su vibracine pompa negali būti tiesiogiai prijungtos prie vandens šaltinio.
Espresso mašinos su rotacine pompa
Rotacinė pompa yra didesnė ir sunkesnė nei vibracinė pompa ir turi daugiau galios. Ji gali suteikti kelias virimo grupes su vienodu slėgiu ir dažniausiai naudojama komercinėse espresso mašinose. Ji turi ilgesnį tarnavimo laiką, tačiau yra brangesnė ir sunkiau remontuoti.
Unikali rotacinės pompos savybė yra ta, kad ji beveik nesukelia triukšmo, ko daugelis vertina. Espresso mašinos su rotacine pompa taip pat gali būti tiesiogiai prijungtos prie vandens šaltinio.