Hoppa till innehåll
Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso

Espreso aparatų tipai, kuriuos turite žinoti!

E61 tilto galvutė

E61 yra espreso aparato, kurį 1961 m. pristatė italų kompanija „Faema“, pavadinimas. Šis aparatas pradėjo naują espreso aparatų erą. E61 buvo ne tik pirmasis aparatas su šilumokaičiu, o tai reiškė, kad kavai gaminti buvo naudojamas šviežias vanduo. espresso vietoj katilo vandens. Tai taip pat pirmasis, kuriame integruotas siurblys slėgiui sukurti, o ne rankinė svirtis. E61 modelis yra legendinis dėl savo virimo grupės, kuri sveria nuo 4 iki 5 kg. E61 pagamintas iš tvirto žalvario. Termosifono sistema nuolat cirkuliuoja karštą vandenį per virimo grupę, palaikydama ją nuolat šildomą ir užtikrindama stabilią temperatūrą. E61 virimo grupės svarba slypi virimo galvutėje esančiame mechanizme, kuris leidžia prieš virimą prisotinti kavą. Šio išankstinio užpylimo proceso metu virimo vanduo lėtai ir sumažintu slėgiu tiekiamas į portafiltrą. Visa tai reguliuoja virimo galvutėje esantis išankstinio užpylimo cilindras, kuris leidžia slėgiui lėtai kilti. Rezultatas – tobulas espresso.

Dvigubas katilas

Aparatas su dvigubais katilais turi vieną katilą, skirtą kavai ruošti, ir vieną garams bei karštam vandeniui išgauti. Abu katilai yra nepriklausomi vienas nuo kito, o naudojant kiekvieno katilo PID, katilų temperatūrą galima reguliuoti atskirai. Kavos ruošimo katilas paprastai yra mažesnis nei karšto vandens ir garų katilas. Garų ir karšto vandens katilas yra didesnis todėl, kad turinys sunaudojamas daug greičiau nei kavos ruošimo katile, nes temperatūra garų katile yra daug aukštesnė. Espreso aparatas su dvigubais katilais yra stabilesnis temperatūros atžvilgiu, palyginti su espreso aparatu su šilumokaičiu, nes galite reguliuoti abu katilus atskirai.

Privalumas: Gali vienu metu plakti pieną ir ruošti kavą. PID funkcija leidžia atskirai kontroliuoti ruošimo ir garų temperatūrą. Galima paruošti didesnį kavos kiekį, palyginti su šilumokaičiu.

Trūkumas: Brangesnis nei šilumokaitis

Rekomenduojamas espreso aparatas: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Šilumokaitis

Espreso kavos aparatas su šilumokaičiu reiškia, kad jame yra dvi vandens cirkuliacijos sistemos. Kadangi boileris nėra visiškai užpildytas vandeniu, jo viršuje gali susidaryti garai. Verdant kavą, aparatas cirkuliuoja šviežią vandenį per didelį boilerį, kur jis įkaitinamas iki optimalios virimo temperatūros, tada nukreipiamas į virimo grupę ir žemyn iki kavos rutuliuko. Tai reiškia, kad virimui visada naudojamas šviežias vanduo. espresso. Kadangi E61 grupė nuolat cirkuliuoja vandenį per virimo galvutę, gaunamas labai temperatūros požiūriu stabilus vanduo. Plakant pieną, išsiskiria garai, kurie anksčiau buvo viršutinėje boilerio dalyje, ir vėl padidėja garų slėgis.

Privalumas: Pigiau nei espreso aparatai su dvigubais katilais ir gali vienu metu ir plakti pieną, ir ruošti kavą.

Trūkumas: Mažiau kontrolės alaus ruošimo temperatūrai (išskyrus šilumokaičius su PID) ir poreikis atlikti vadinamąjį „aušinimo praplovimą“ prieš kiekvieną alaus ruošimą.

Rekomenduojami espreso aparatai: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Dipper sistema

Rankinis espreso kavos aparatas – tai, kas jus paverčia tikrais profesionalais.

Didžiausias skirtumas tarp kitų įprastų espreso aparatų yra pats virimo elementas su rankine svirtimi, dar vadinama „Bostono svirties grupe“.

Kaušelių sistema yra unikalus būdas virti kavą espresso. Patraukus rankinę svirtį žemyn, prasideda išankstinis užplikymas, kurio metu žemu slėgiu tiekiamas vanduo, kad kavos rutulys lėtai ir tolygiai prisisotintų. Karštas vanduo iš virintuvo teka į didelę virimo grupę ir atvėsta iki reikiamos temperatūros. Apie Atleidus svirtį ir leidus jai grįžti į pradinę padėtį, vandens srautas nutraukiamas, o spyruoklė su stūmokliu lėtai pakelia 9–10 barų virimo slėgį, o tada viso ciklo pabaigoje lėtai sumažina virimo slėgį. Tai suteikia Bostono rankiniams espreso aparatams unikalų espreso skonį, kuris dažnai suvokiamas kaip švelnesnis ir saldesnis, nes virimo pabaigoje sumažinamas virimo slėgis.

Privalumas: Sukuria espresso ko negali pasiūlyti joks kitas espreso aparatas. Suteikia unikalią kavos ruošimo patirtį.

Trūkumas: Kadangi espreso aparatas turi ilgą svirtį, jis užima nemažai vietos. Jis kainuoja brangiau, palyginti su šilumokaičiu ir kai kuriais dvigubais katilais.

Rekomenduojamas espreso aparatas: Profitec Pro 800  

Espreso aparatai su vibraciniu siurbliu

Vibracijos siurblį aštuntojo dešimtmečio pradžioje pristatė bendrovė „Ulka Co.“.

Kadangi jis pigesnis nei kiti siurbliai, buitiniai espreso aparatai tapo daug prieinamesni. Vibruojančio siurblio išėjimo slėgis yra 15 barų, kurį naudojant išsiplėtimo vožtuvą galima sumažinti iki 9–10 barų.

Slėgis sukuriamas naudojant kavos rutulio pasipriešinimą, todėl labai svarbu rasti tobulą malimą ir naudoti tinkamą kavos kiekį portafiltre. Apie Jei kuris nors iš šių parametrų yra neteisingas, tinkamas slėgis nebus pasiektas.

Kadangi vibracinis siurblys aktyvavimo metu labai svyruoja, jis skleidžia gana daug triukšmo, todėl gamintojai izoliavo visą aparato korpusą. Vibracinio siurblio privalumas yra tas, kad jį lengva ir pigu remontuoti. Trūkumas yra tas, kad espreso aparatų su vibraciniu siurbliu negalima tiesiogiai prijungti prie vandens šaltinio.

Espreso aparatai su rotaciniu siurbliu

Rotaciniai siurbliai yra didesni ir sunkesni nei vibraciniai siurbliai, be to, jie yra galingesni. Jie gali tiekti tolygų slėgį keliems virimo elementams ir dažniausiai naudojami komerciniuose espreso aparatuose. Jie tarnauja ilgiau, tačiau yra brangesni ir sunkiau remontuojami.

Unikalus rotacinio siurblio aspektas yra beveik tylus veikimas, ką vertina daugelis žmonių. Espreso kavos aparatai su rotaciniais siurbliais taip pat gali būti tiesiogiai prijungti prie vandens šaltinio.

Back to top