Kaip išsirinkti kavos malūnėlį
Jun 17, 2022
Prieš pradedant skaityti šį straipsnį. Ar žinote, kuo skiriasi espreso aparato, kainuojančio 20 000 SEK, ir espreso aparato, kainuojančio daugiau nei 50 000 SEK, kavos skonis? Atsakymas – ne. Sunku patikėti, bet abu espreso aparatai pagaminti iš tvirtų medžiagų, kurių kokybė tarnaus visą likusį jūsų gyvenimą. Skirtumas slypi naudojimo paprastume, papildomoje įrangoje ir funkcijose, geresnėje apdailoje ir kt., tačiau kalbant apie tikrąjį espreso skonį, jie vienas kito nesiskiria. Kas lemia... Apie jaučiate sudėtingus skonius, skirtingus niuansus espresso tada reikia pasirinkti espreso kavos malūnėlį. Malūnėlio pasirinkimas lemia Apie Gaunate skirtingus pupelių skonius. Kas tuomet daro malūnėlį gerą ar blogesnį? Svarbu atsižvelgti į kriterijų – nepirkite kavamalės, kuri statine energija ir šiluma gamina nevienodas kavos daleles.
3 svarbūs aspektai renkantis kavos malūnėlį
- Šlifavimo disko dydis
- Šlifavimo diskų forma
- Variklio galia
Šlifavimo disko dydis
Kavos malūnėlių dydis yra lengviausias būdas atskirti skirtingus kavos malūnėlius. Dažnai sakoma, kad kuo didesni diskai, tuo geriau, tačiau tai ne visa tiesa. Kuo didesni malimo diskai, tuo didesnį pjovimo paviršių turi diskai kavos pupelėms malti. Todėl didesnis diskų skersmuo taip pat reiškia, kad pupeles galima sumalti greičiau, palyginti su mažesnio skersmens diskais, kuriems reikės sumalti tą patį pupelių kiekį dažniau. Tai reiškia, kad didesniems diskams reikia mažiau apsisukimų ir jie gali sumalti pupeles greičiau, palyginti su malūnėliu su mažesniais malimo diskais. Daugiau apsisukimų taip pat reiškia, kad susidaro statinė energija ir šiluma, kurios kavoje nepageidaujame. Kava su statine energija sukuria netolygumus ir dažnai gumulėlius, todėl prastai ekstrahuojama kava. espresso. Todėl galima daryti išvadą, kad didesni šlifavimo diskai visada yra geresni, tačiau jie taip pat yra brangesni.
Kūginiai arba plokšti šlifavimo diskai
Malimo diskų forma neatsiejamai susijusi su malimo diskų forma. Kūginiai malimo diskai turi didesnį pjovimo paviršių, palyginti su tokio paties skersmens plokščiais malimo diskais. Kūginių malimo diskų privalumas yra tas, kad jiems nereikia suktis taip greitai, kaip plokščiems malimo diskams, nes jie nepriklauso nuo išcentrinės jėgos, kurios reikia plokščiems malimo diskams, norint išpilti kavą. Taigi, ar galime daryti išvadą, kad kūginis yra geriau nei plokščias? Ne, skirtingai nei malimo diskų dydis, malimo diskų forma nenulemia, kuris yra geresnis už kitą, o veikiau asmeninį skonį. Kadangi kūginiai malimo diskai turi didesnį pjovimo paviršių, jie sukuria daugiau itin smulkių dalelių. Mažos dalelės greičiau ištirpsta puodelyje ir suteikia lengvesnį, labiau gėlių skonį. Tačiau kūginiai malimo diskai turi ne tik privalumų. Trūkumas yra tas, kad jie sukuria nelygumus malime, palyginti su plokščiais, ir gali sukelti netolygų ekstrakciją bei kanalus kavos rutuliuke. Skirtingai nuo kūginių malimo diskų, plokšti malimo diskai užtikrina tolygesnį malimo rezultatą, todėl dalelių dydis yra vienodesnis. Plokšti malimo diskai paprastai suteikia tolygesnį ekstrakciją ir nuoseklesnį rezultatą. Tai suteikia tradiciškesnį ir subalansuotą espreso skonį.
Variklio galia
Paprastai tariant, kuo didesnis ir galingesnis variklis, tuo geresnis espreso rezultatas.
Santrauka
Nors daugelis žmonių kreipiasi į mus norėdami atnaujinti savo espreso aparatą, pirmiausia rekomenduojame atnaujinti kavos malūnėlį. Kuo geresnis kavos malūnėlis, tuo daugiau niuansų ir sudėtingesnių skonių galite patirti iš pupelių, naudodami tikslesnį ir saugesnį espreso malūnėlį. Pirkdami kavamalę, stenkitės apie 40 % viso savo biudžeto skirti kavamalei.