Hoppa till innehåll
Guide: Så gör du din espresso godare - Barista och Espresso Guide: Så gör du din espresso godare - Barista och Espresso

Vadovas: Kaip pasigaminti savąjį espresso geriau

Espresso gali jaustis nepakeliamai sunku sekti visus kintamuosius. Apie Jei pavargote skaityti nesuskaičiuojamą daugybę forumų temų ir norite suprasti pagrindus be vargo, šis vadovas skirtas jums. Čia apžvelgsime šešis pagrindinius espreso ruošimo kintamuosius ir kaip jie veikia jūsų puodelio skonį.

6 espreso kavos ruošimo kintamieji

  1. Dozė
  2. Šlifavimo laipsnis
  3. Santykis (kavos ir skysčio santykis)
  4. Alaus virimo laikas
  5. Užplikymo temperatūra
  6. Slėgis

1. Dozavimas – kiek kavos turėčiau vartoti?

Dozė – tai kavos kiekis (gramais), kurį įpilate į portafiltrą. Štai į ką reikia atsižvelgti:

  • Pripildykite portafiltrą ir patikrinkite: Po presavimo įdėkite portafiltrą į aparatą nepradėdami ruošti kavos. Išimkite jį ir patikrinkite ritinėlį:
  • Per daug kavos: Apie Jei ant ritulio yra dušo sieto ar varžto žymių, sumažinkite dozę.
  • Per mažai kavos: Apie Jei ritulys yra per žemai, didinkite dozę, kol pasieksite tobulą aukštį, kur tarp ritulio ir ekrano bus mažai tarpo.

💡 Patarimas:

  • Norėdami užtikrinti nuoseklumą, naudokite svarstykles.
  • Optimali dozė priklauso nuo kavos maišelio dydžio (pvz., 18 g arba 20 g maišelis).

2. Malimo laipsnis – kaip smulkiai reikia sumalti kavą?

Šlifavimo laipsnis lemia, kaip greitai vanduo teka per ritulį:

  • Smulkesnis malimas: Užtikrina didesnį pasipriešinimą ir ilgesnį ekstrakcijos laiką. Tinka šviesiai skrudintai kavai, kuriai reikia daugiau sąlyčio su vandeniu.
  • Grubesnis šlifavimas: Užtikrina greitesnę tėkmę ir trumpesnį ekstrakcijos laiką. Tinka tamsiai skrudintai kavai.

💡 Dažnos problemos:

  • Per greitas srautas: Kavą smulkiau sumalėte.
  • Per lėtas srautas: Kavą sumalkite stambiau.

3. Santykis – kavos ir skysčio santykis

Santykis kontroliuoja jūsų koncentraciją espresso:

  • Standartinis santykis1:2 (pvz., 20 g kavos → 40 g espresso).
  • Daugiau kūnoMažesnis santykis (pvz., 1:1,5).
  • Daugiau pusiausvyrosDidesnis santykis (pvz., 1:2,5 arba 1:3).

💡 Eksperimentas: Apie tavo espresso per rūgštus skonis, padidinkite santykį (daugiau skysčio). Apie jei atrodo skystas, sumažinkite santykį (mažiau skysčio).

4. Plikymo laikas – ar tai svarbu?

Plikymo laikas dažnai yra antraeilis veiksnys. Laikas tiesiogiai neįtakoja skonio, bet yra dozavimo, malimo ir santykio rezultatas.

  • Trumpas laikas (<20 sekundžių)Per stambus malimas arba per maža dozė.
  • Ilgas laikas (> 40 sekundžių)Per smulkus malimas arba per didelė dozė.

💡 Pirmiausia atkreipkite dėmesį į malimą ir santykį ir tada pakoreguokite laiką Apie tai reikalinga.

5. Užplikymo temperatūra – kokia yra optimali?

Temperatūra turi įtakos tam, kaip agresyviai vanduo išskiria skonius:

  • Šviesiai skrudinta kava: Aukštesnė temperatūra (~94–96 °C) padeda išgauti daugiau saldumo ir pusiausvyros.
  • Tamsiai skrudinta kava: Žemesnė temperatūra (~89–92 °C) sumažina kartumą ir per didelį ekstrakcijos kiekį.

6. Spaudimas – ar man reikia nerimauti?

Dauguma aparatų turi iš anksto nustatytą slėgį (~9 bar), kuris puikiai tinka daugumai kavos rūšių. Apie galite reguliuoti slėgį:

  • Mažesnis slėgis (~6–7 barai)Tinka šviesiai skrudintai kavai ir kanalų susidarymo mažinimui.
  • Didesnis slėgis (~9+ bar)Tinka tamsiai skrudintai kavai su dideliu rutuliukų kiekiu.

Trumpas trikčių šalinimo vadovas

Problema → Sprendimas

Rūgščia kava → Padidinkite santykį, sumalkite smulkiau arba pakelkite temperatūrą.

Karčioji kava → Sumažinkite santykį, sumalkite stambiau arba sumažinkite temperatūrą.

Skysta ir vandeninga kava → Sumažinkite santykį arba padidinkite dozę.

Paskutinis patarimas

Espreso kavos ruošimas yra kintamųjų pusiausvyra. Pradėkite nuo reguliavimo dozė, malimo laipsnis ir santykis prieš eksperimentuodami su plikymo laiku, temperatūra ir slėgiu.

Truputį pasipraktikavę, galėsite paruošti tobulą puodelį espresso kuris yra subalansuotas, sodraus skonio ir pritaikytas jūsų skoniui. Sėkmės ir nepamirškite visada smagiai praleisti laiką verdant!
Back to top