Pereiti prie turinio
Så fixar du en sur espresso - Barista och Espresso

Taip sutvarkysi rūgštų espresso

Ar kada nors ruošėte espresso namuose ir stebėjotės, kodėl jis skonis toks rūgštus, kad beveik atšokote? Nesijaudinkite, nes šioje gidoje mes aptarsime, kaip galite pagerinti savo espreso ruošimą ir paversti rūgštų puodelį subalansuota ir saldžia malonumu.

Kodėl espreso yra rūgštus?

Rūgštumas espresso paprastai priklauso nuo nepakankamos ekstrakcijos. Kai kava ruošiama, skoniai ekstraguojami trimis etapais:

  1. Rūgštūs skoniai ateina pirmieji.
  2. Saldumas pasirodo viduryje.
  3. Kartumas užvaldo Apie ekstrakciją, kuri tęsiasi per ilgai.

Apie jūsų espresso yra rūgštus, nes ekstrakcija baigėsi per anksti ir nepasiekė etapo, kuriame saldumas subalansuoja rūgštumą. Tačiau kartais problemos gali būti susijusios ir su netolygią ekstrakciją ar prasta puodelio paruošimu.

Dažnos problemos ir sprendimai

1. Per greita ekstrakcija (nepakankama ekstrakcija)

Simptomai: Jūsų espresso baigiasi per 20 sekundžių ir skonis rūgštus.

Sprendimas:

  • Malti smulkiau: Smulkesnė malimo laipsnis sukuria mažiau vietos tarp kavos dalelių, kas prailgina ekstrakciją.
  • Padidinkite ekstrakcijos laiką: Leiskite espreso ruošti ilgiau, kad kava turėtų daugiau laiko ekstraguoti saldžius ir subalansuotus skonius.

2. Per lėta ekstrakcija (nepakankama ekstrakcija dėl netolygaus srauto)

Simptomai: Jūsų espresso užtrunka 50 sekundžių, bet vis tiek skonis rūgštus.

Sprendimas:

  • Malti šiurkščiau: Per smulkus malimas gali sukelti, kad vanduo teka tik per tam tikras „kanalų“ dalis puodelyje, kas sukelia netolygų ekstrakciją. Šiurkštesnis malimas suteikia tolygesnį srautą.
  • Patobulinkite puodelio paruošimą: Įsitikinkite, kad kava yra tolygiai paskirstyta portafiltre, kad išvengtumėte netolygios srovės.

3. Netolygus puodelio paruošimas

Simptomai: Jūsų espresso skonis netolygus – derinys tarp rūgštaus ir kartaus.

Sprendimas:

  • Naudokite WDT (Weiss Distribution Technique): Atsargiai sumaišykite Apie kavą portafiltre su plona adata arba WDT įrankiu, kad suskaidytumėte gumulus.
  • Kratykite ir lyginkite : Įsitikinkite, kad kava yra tolygiai paskirstyta prieš tampavimą.

Kaip išspręsti rūgštumą espresso: Žingsnis po Žingsnio Gidas

  1. Identifikuokite problemą: Ar ekstrakcija per greita, per lėta ar netolygi?
  2. Reguliuokite malimo laipsnį:
  • Per greita → Malti smulkiau.
  • Per lėta → Malti šiurkščiau.
  1. Priklausomai nuo ekstrakcijos laiko:
  • Išbandykite leisti espreso tekėti kelias sekundes ilgiau, kad sugautumėte daugiau saldumo.
  1. Patikrinkite santykį:
  • Tamsiai skrudintai kavai: Pradėkite nuo 1:2 (20 g kavos → 40 g espresso).
  • Šviesiai skrudintai kavai: Išbandykite 1:2,5 arba 1:3, kad pabrėžtumėte daugiau pusiausvyros.
  1. Tobulinkite puodelio paruošimą:
  • Venkite netolygaus kavos suspaudimo naudodami WDT arba švelniai paspauskite ant portafiltrų prieš tampavimą.
  1. Eksperimentuokite su virimo temperatūra:
  • Šviesiai skrudinta kava pasinaudoja aukštesnėmis temperatūromis (~94–96 °C).
  • Tamsiai skrudinta kava skonis geresnis esant šiek tiek žemesnėms temperatūroms (~89–92 °C).

Ko neturėtumėte daryti

  • Keisti tampavimo slėgį: Slėgis, kurį taikote tampuojant, neturi įtakos ekstrakcijos laikui, kol puodelis yra tolygiai suspaustas.
  • Kaltinti kavą tiesiogiai: Rūgšti espresso dažniausiai yra Apie ekstrakcijos problema, o ne Apie kavos pupelės.

Baigiamieji žodžiai

Gaminant espresso yra tiek menas, tiek mokslas. Svarbiausia yra suprasti, kaip skirtingi kintamieji – malimo laipsnis, ekstrakcijos laikas, santykis ir puodelio paruošimas – veikia skonį. Tobulindami šiuos aspektus galite išvengti rūgščių espreso ir mėgautis subalansuotu, saldžiu ir pilnu puodeliu.

Nepamirškite: Nėra rūgščių kavos pupelių, tik rūgštūs ekstraktai. Taigi reguliuokite, eksperimentuokite ir visų pirma – linksminkitės kelyje į tobulą espreso!

senesnis postas
Naujesni įrašai

Palikite komentarą

Atkreipkite dėmesį, kad komentarai turi būti patvirtinti prieš juos paskelbiant

Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis šiuo metu tuščias

Apsipirk dabar
Lietuva