Kaip nustatyti espreso aparatą
Dec 03, 2024
Naujo espreso aparato įsigijimas yra jaudinanti patirtis, tačiau ji greitai gali tapti paini. Apie nežinote, nuo ko pradėti. Nesvarbu, Apie tu esi visiškai naujokas espresso arba tiesiog sunku atrasti tinkamą naujos kavos skonį, lengva pasimesti. Nesijaudinkite! Šis vadovas padės jums įvaldyti espreso aparato nustatymo ir nuostabių kavos porcijų ruošimo pagrindus.
Pagrindai: įranga ir paruošimas
Kad pasisektų su espresso jums reikia šių dalykų:
- Espreso aparatasVisos mašinos veikia – svarbiausia, kad išmoktumėte elgtis su savo konkrečiu modeliu.
- MalūnėlisNorint gauti vienodą malimo laipsnį, geriau naudoti malūnėlį su smailia smailia koja.
- BangaLabai svarbu išmatuoti tiek dozę (kavos kiekį), tiek ir užplikytos kavos kiekį (kavos kiekį). espresso). Jums nereikia brangių svarstyklių – tiks paprastos virtuvinės svarstyklės.
- KavaŠviežiai skrudinta kava yra raktas į gerą espresso.
Svarbu: Negaiškite laiko bandydami matuoti „tūrimetrija“ (mililitrais arba centilitrais). Norėdami gauti tikslumą ir nuoseklumą, naudokite svarstykles.
1 veiksmas: supraskite skrudinimo lygį
Skrudinimo laipsnis turi įtakos malūnėlio nustatymui ir santykiui (kavos ir vandens santykiui), kurį turėtumėte naudoti:
- Tamsios rūdysRiebus paviršius, dažnai stiprus ir kartus skonis. Pradėkite nuo santykio 1:2 (20 g kavos → 40 g espresso).
- Vidurinės grotelėsSubalansuotas skonis. Pradėkite nuo santykio 1:2.5 (20 g kavos → 50 g espresso).
- Lengvos rūdysRūgštus ir kompleksinis. Pradėkite nuo santykio 1:3 (20 g kavos → 60 g espresso).
- 2 veiksmas: sureguliuokite malimo laipsnį
Tinkamo malimo dydžio nustatymas yra viena iš svarbiausių proceso dalių:
- Grubiam šlifavimuiEspreso kava teka per greitai, tampa vandeninga ir nepakankamai ekstrahuota (rūgštaus skonio).
- Per smulkus malimasEspreso kava teka per lėtai ir yra per daug ekstrahuojama (kartaus ir sauso skonio).
Išbandykite tai:
Paimkite šiek tiek kavos ir sumalkite ją. Patrinkite tarp pirštų.
- Apie jaučiasi kaip smėlisPer šiurkštus, sureguliuokite iki smulkesnio.
- Apie jaučiasi kaip milteliai ir ant jų lieka pirštų atspaudai: Beveik tinkamas lygis.
Tikslas – rasti tokį malimo lygį, kad espresas pradėtų lašėti po 6–10 sekundžių ir baigta maždaug per 25–30 sekundžių.
3 žingsnis: paruoškite krepšelį
- Išvalykite portafiltrąĮsitikinkite, kad jis sausas ir švarus.
- Pasverkite kavąPradėkite nuo 18–20 gramų.
- Paskirstykite tolygiaiTolygiai paskirstykite kavą portafiltre. Galite švelniai pastuksenti į lygų paviršių, kad paviršius išsilygintų.
- Kruopščiai sutankinkiteKavą spauskite tolygiai ir su tokia jėga, kad nebegalėtumėte daugiau spausti. Tolygus kavos išsiskyrimas sumažina „kanalų“ (netolygaus ekstrakcijos) riziką.
- 4 veiksmas: užvirinkite ir sureguliuokite
Dabar laikas virti:
- Įdėkite portafiltrą į aparatą, o po juo padėkite puodelį ir svarstykles.
- Pradėkite virti ir įjunkite laikmatį.
- Išmatuokite kiekį espresso ir laiką, kurio prireikė užvirinti.
Dažniausios problemos ir sprendimai:
- Greitam alaus darymuiPer stambus malimas. Nustatykite smulkesnį.
- Per lėtas virimasPer smulkus malimas. Nustatykite stambesnį.
- Skonio disbalansas: Koreguokite racioną. Mažiau vandens suteikia sodresnį ėdalą, o daugiau – paryškina rūgštingumą.
Skonis ir tikslus derinimas
Po to, kai užvirinsite savo espresso, paragauti ir išanalizuoti:
- Sausas ir kartus skonis: Sutrumpinkite plikymo laiką maldami stambiau arba sumažindami vandens kiekį.
- Rūgštus skonis: Pailginkite plikymo laiką sumalę smulkiau arba naudodami daugiau vandens.
- Plokščias skonisPatikrinkite, ar kava šviežia, ir apsvarstykite galimybę pakoreguoti plikymo temperatūrą (ideali temperatūra paprastai yra 93–96 °C).
Paskutiniai žodžiai: išmokite taisykles ir jas laužykite
Espresso prekyba Apie rasti pusiausvyrą, bet ir Apie tyrinėti. Pradėkite nuo šių gairių, bet išdrįskite eksperimentuoti. Kavos pasaulis pilnas galimybių ir skonių. Svarbiausia, kad jums būtų smagu ir kiekvieną kartą verdant kavą išmoktumėte ką nors naujo.
Tad pirmyn, išbandykite ir mėgaukitės! Ir nepamirškite: esmė ne ta, Apie tobulumas – tai apie Apie kad rastumėte savo tobulą puodelį.