Viskas, ką reikia žinoti Apie espresso mygtukai
Jan 07, 2022
Įvadas
Skirtingai nuo to, ką daugelis mano, espresso nėra specifinė kavos pupelių rūšis. Kai daugelis mato žodį "espresso" ant kavos pakuotės, tai reiškia, kad skrudinimo įmonė rekomenduoja, jog būtent espresso paruošimo metodas duoda geriausius rezultatus su kavos pupelėmis. Apskritai, bet kokias kavos pupeles galima naudoti bet kokiam paruošimo metodui.
Kavos pupelių rūšys
Kavos pupelės būna įvairių formų, dydžių, kofeino kiekio, regionų ir apdorojimo procesų prieš skrudinimą. Tačiau kavos pupeles galima skirstyti į dvi skirtingas rūšis: Arabica ir Robusta. Taigi, yra dvi skirtingos rūšys, bet kuri iš jų yra geriausia? Daugelis mano, kad Arabica yra aukštesnės kokybės ir turi geresnį skonį, tačiau skonis yra abstrakti sąvoka ir visiškai priklauso nuo to, ką jūs manote. Žemiau pateikiame skirtumus tarp Arabica ir Robusta pupelių:
- Arabica - Istoriškai daugelis manė, kad Arabica yra kokybiškesnė ir skanesnė. Arabica reikia auginti didesniuose aukščiuose, drėgnesniame klimate ir ji yra sunkiau auginama. Palyginti su Robusta, Arabica turi mažesnį rūgštingumą, kofeino kiekį ir apskritai turi švelnesnius ir sudėtingesnius skonius. Šviesiai skrudinta Arabica gali suteikti vaisinių, gėlių ir saldžių natų.
- Robusta - Daugelis manė, kad Robusta yra pupelių rūšis, kuri turi mažesnę kokybę palyginti su Arabica, tačiau jos privalumas yra tas, kad ji gali augti platesnėse sąlygose, nuo didelių iki mažų aukščių, įvairiame kliemate ir yra atsparesnė oro sąlygoms. Robusta turi didesnį kofeino kiekį (beveik du kartus daugiau) ir didesnį rūgštingumą, todėl jos skonis gali būti suvokiamas kaip griežtesnis. Apie 40% viso pasaulyje auginamo kavos yra Robusta pupelės.
Iš kur atsiranda kava?
Dažniausiai kava gauna pavadinimą pagal regioną, iš kurio ji kilusi. Kavos skoniai taip pat atspindi tą regioną, iš kurio ji kilusi. Apskritai, kava kilusi iš trijų regionų: Pietų ir Centrinės Amerikos, Afrikos ir Pietryčių Azijos, kurie yra regionai, esantys netoli pusiaujo. Kavos plantacijoms reikia derlingos dirvožemio, švelnios temperatūros, dažnų lietų ir apsaugos nuo saulės bei didelio aukščio augti.
Geriausios kavos pupelės auga nuo 600 iki 1850 metrų virš jūros lygio. Priežastis ta, kad kuo didesnis aukštis, tuo mažiau deguonies, kas gali sulėtinti auginimo procesą. Kuo ilgesnis auginimo procesas, tuo daugiau laiko kava turi subręsti ir sukurti sudėtingus skonius. Kai skrudintojai rašo ant pakuotės aukštį, kuriame kava buvo auginama, tai rodo, kaip intensyvūs gali būti kavos skoniai.
Apie jei matote, kad skrudintojai rašo, jog pupelės turi šokolado, karamelės ir mėlynių natų, tai reiškia, kad tinkamai paruošus galite išgauti tokius skonius, nieko nepridedant. Paruošti espresso ir pajusti šias specifines natas gali būti sunku ir reikalauja mokymosi. Jūs visada dirbate prieš natūralų kartumą ir rūgštingumą, kurie ateina su kava. Meno esmė yra rasti pusiausvyrą tarp kartumo ir rūgštingumo, kad išgautumėte gerus natų iš kavos, laikydamiesi aukščiau pateiktų rekomendacijų ir eksperimentuodami.
Ką reiškia skrudinimo profiliai ir kaip jie veikia kavos skonį?
Nėra nustatytos standartinės tamsumo ar šviesumo lygio, kuriuo kava turi būti skrudinta. Tačiau skrudinimo lygis gali drastiškai pakeisti kavos pupelių tankį, kaip lengvai kava gali būti ekstrahuojama ir kaip turėtumėte pritaikyti savo paruošimą pagal pupelių savybes. Kuo ilgiau pupelė skrudinama, tuo labiau ji praranda savo struktūrą ir tampa sausesnė, todėl gaunama tamsesnė skrudinimo profilio. Jei ruošiate espresso, turėtumėte sutelkti dėmesį į šiuos aspektus: paruošimo temperatūra, malimo laipsnis, tai yra, kaip smulkiai arba šiurkščiai malate pupeles, ir galiausiai santykis tarp vandens ir kavos. Po šiuo straipsniu komentaruose pasidalijome trimis skirtingais espresso paruošimo metodais trims skirtingoms skrudinimo profiliams, taip pat mūsų rekomenduojamomis espresso pupelėmis kiekvienam skrudinimo tipui. Tai yra bendroji rekomendacija ir gali padėti jums teisingu keliu.