Kas yra Espresso?
Espresso yra vienas iš kavos ruošimo metodų. Espresso nėra specifinių kavos pupelių ar skrudinimo tipo. Tai, kas skiria espresso nuo kitų ruošimo metodų, yra slėgis. Norint paruošti espresso, karštas vanduo yra priverčiamas per kompaktiškai malta kavą dideliu slėgiu. Paprastai nuo 6 iki 9 barų. Kadangi kava ruošiasi tokioje aukštoje temperatūroje, visos natūralios aromatai ir dujos greitai ir efektyviai išsiskiria iš kavos. Rezultatas yra koncentruota maža kavos gėrimo dozė su labai sudėtingu skoniu ir aromatinga viršūne, kuri taip pat vadinama crema.
Espresso turi didesnį kofeino kiekį per ml lyginant su filtruota kava. Vienas puodelis įprastos filtruotos kavos 15cl turi apie 70mg kofeino, tuo tarpu dvigubas espresso 36mg turi apie 150mg kofeino.
Tai kas yra crema?
Crema yra viršutinis putų sluoksnis ant espresso ir yra esminė ir unikali savybė espressos ruošimo. Crema susidaro dėl to, kad kavoje yra anglies dioksido, kuris išsiskiria dėl didelio ruošimo slėgio. Pati anglies dioksido dujos susidaro skrudinimo proceso metu. Net kai Apie espresso yra tinkamai paruošta, crema kiekis gali skirtis dėl įvairių veiksnių, tokių kaip skrudinimo profilis ir pupelių tipas. Paprastai Arabica pupelės suteikia mažiau cremos lyginant su Robusta kavos pupelėmis. Taip pat šviesiai skrudintos pupelės suteikia mažiau cremos nei vidutiniškai ir tamsiai skrudintos pupelės. Crema spalva taip pat rodo, kiek stiprus kofeino kiekis jūsų espresso. Taigi, kuo tamsesnė spalva, tuo didesnis kofeino kiekis bus jūsų espresso.
Kaip gerti espresso?
Espresso dažniausiai pasižymi kartokiu arba rūgščiu poskoniu. Tačiau priklausomai nuo pupelių pasirinkimo, galite atrasti nuostabius espresso, kurie neturi nei kartumo, nei rūgštumo, su sudėtingais skoniais, tokiais kaip vaisiai, saldumas, šokoladas ir riešutai. Lyginant su įprasta filtruota kava, espresso jaučiasi daug stipresnė, nes kavos gėrimas yra daug mažesnis, tačiau labiau koncentruotas. Taigi espresso yra kaip suspausta filtruotos kavos versija. Žmonėms, kurie nėra įpratę gerti gryną espresso skonio patirtis gali būti apstulbinanti. Mėgautis sudėtingais skoniais, kuriuos siūlo espresso, reikalauja laiko, tačiau tai labai apdovanoja, kai išvystote ir tobulinate savo skonio pojūčius.
Espresso gali būti derinamas su karštu vandeniu, vadinamu americano, ir tai yra gėrimas, kuris labiausiai primena filtruotą kavą. Pridėjus putojančio pieno prie espresso, galite gauti daugybę skirtingų kavos gėrimų variantų, tokių kaip latte, cappuccino, macchiato ir t.t. Yra daugybė įvairių receptų nuo šaltų ir saldžių kavos gėrimų iki mažų gėrimų, tokių kaip Cortado.
Kaip paruošti espresso?
Espresso yra pagamintas iš
espresso aparato kuris gali priversti per kompaktiškai smulkintą kavą su 9 barų slėgiu. Norint gauti gerai subalansuotą espresso, yra keletas svarbių dalių. Paprastai sakoma, kad reikia laikytis 1:2 santykio tarp maltos kavos ir espresso tūrio. Taigi, jei sumalate 18 g kavos, turėtumėte siekti apie 36 g espresso, o laikas, per kurį turėtumėte gauti šią sumą espresso, turėtų trukti nuo 25 iki 30 sekundžių. Tada visada galite tobulinti receptą, padidindami arba sumažindami tam tikras parametrus. Nėra griežto recepto ar taisyklės, tačiau tai yra pradžia, kad pradėtumėte ir gautumėte gerą rezultatą.