Pereiti prie turinio
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso ir jo santykis su kava: Kodėl tai taip svarbu!

Įvadas

Viena iš esminių dalių ruošiant espresso yra santykis tarp maltos kavos ir gauto tūrio, t.y., vandens kiekio, naudojamo ruošimui. Kas yra dvigubas šūvis? Ar kiekis turi reikšmės? Ką reiškia Ristretto arba Lungo? Kodėl pasirenkama vienas vietoj kito? Kas skiriasi skoniu? Visi šie klausimai yra susiję su ruošimo santykiu. Šiame straipsnyje aptarsime ruošimo santykį tarp maltos kavos ir vandens kiekio, ir kaip tai gali paveikti skonį ir rezultatą. Anglų autorius, barista, skrudintuvės savininkas, buvęs 2007 metų Pasaulio Barista čempionas, yra žymi figūra espresso ruošime, James Hoffmann savo „YouTube“ vaizdo įraše išsamiai paaiškino Apie būtent ruošimo santykius: 

Svorio matavimas tūrio vs. svorio

Anksčiau espresso visada buvo matuojama tūriu, kur vienas espresso šūvis buvo apie 30ml, o dvigubas espresso – dvigubai daugiau, apie 60ml. Tačiau šis matavimo būdas nėra pakankamai tikslus, kad suprastume, koks geras ar blogas buvo rezultatas. Kadangi tūris negali parodyti, ar 60ml espresso rezultatas gaunamas iš 18g maltos kavos ar iš 20g maltos kavos. Kas yra didelis skirtumas. 

Dar viena priežastis, kodėl svorio matavimas espresso tūriu yra netikslus, yra ta, kad beveik Apie neįmanoma gauti to paties rezultato naudojant tokį matavimo būdą. Kadangi laikui bėgant kava sensta ir mažėja anglies dioksido kiekis pupelėse. Tai savo ruožtu lemia mažesnį kremą ant espresso šūvio viršaus. Mažesnis kremas reiškia, kad nors tūris yra tas pats, 60ml, svoris gali skirtis, nes daugiau kremo reiškia lengvesnį svorį ir atvirkščiai Apie su mažesniu kremu. 

Santykis pagal svorį

Kadangi svarbu matuoti espresso kiekį svoriu, remiantis maltos kavos kiekiu, naudojamu ruošimui pagal svorį. Sverdami maltos kavos svorį ir espresso kiekį, kuris buvo paruoštas, galima nustatyti tikslų santykį tarp maltos kavos ir vandens kiekio. Ruošimo santykis yra būtinas ir esminis, norint gauti tą patį rezultatą puodelis po puodelio, ir naudingas įrankis, norint sureguliuoti espresso aparatą pagal pupelę. 

Kodėl santykis yra toks svarbus?

Ruošdami su konkrečiu santykiu galite gauti tą patį rezultatą. Ne tik galėdami atkurti tą patį espresso, tai yra svarbus veiksnys, norint stebėti, kiek ištraukiate iš kavos. Kuo daugiau vandens naudojama ruošiant, tuo daugiau ištraukiama ir dėl to mažėja kavos gėrimo stiprumas, todėl gėrimas bus labiau atskiestas. Taigi, radę tinkamą santykį, galite gauti subalansuotą espresso, kuris nėra nei rūgštus, nei kartus. 

Dažniausiai naudojami santykiai ir jų reikšmės

Dažniausiai kavinėse randami kavos ruošimo santykiai yra Ristretto, Espresso ir Lungo. Ristretto itališkai reiškia ribotas ir paprastai ruošiamas santykiu nuo 1:1 iki 1:1,5. Tradicinis espresso paprastai ruošiamas santykiu nuo 1:2 iki 1:2,5, o Lungo – 1:3. 

Nepamirškite, kad šie santykiai nėra taisyklės, iškaltos akmenyje, o paprastos gairės. Paprastai pradedama nuo šių gairių, o tada eksperimentuojama, kol rasite jums tinkantį santykį. 

senesnis postas
Naujesni įrašai

Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis šiuo metu tuščias

Apsipirk dabar