5 neįtikėtinai gardūs kavos gėrimai, kuriuos privalote paragauti šią vasarą | Barista & Espresso
Jun 03, 2025
Pagaliau atėjo vasara – ir kas gali būti geriau nei sujungti du didžiausius gyvenimo malonumus: kavą ir kokteilius?
Kai šviečia saulė ir kyla temperatūra, pats laikas pagalvoti ne tik apie įprastą kavos puodelį, bet ir apie gaivinančius, kvapnius kavos gėrimus su suaugusiojo prieskoniu. Apie Nesvarbu, ar esate kavos mėgėjas, kokteilių gerbėjas, ar tiesiog ieškote kažko naujo vasaros vakarėliuose, kepsnių vakarėliuose ar tingiuose popietes saulėje – štai penki kavos gėrimai su alkoholiu, kuriuos tiesiog privalote paragauti!
1. Espresso Martini – elegantiškas ir energingas 🍸
Tikra klasika, kuri puikiai tinka tiek vasaros vakarėlyje, tiek vėlyvą vakarą terasoje. Espresso Martinis yra galingas, rafinuotas ir kaip tik reikiamo kiekio saldumo.
Sudedamosios dalys:
-
4 cl degtinės
-
3 cl kavos likerio (pvz., „Kahlúa“)
-
3 cl šviežiai užplikyto espresso
-
Ledas
-
(Nebūtina: 3 kavos pupelės papuošimui)
Štai kaip:
-
Užvirinkite vieną espresso ir leiskite jam šiek tiek atvėsti.
-
Pripildykite purtyklę ledu.
-
Įpilkite degtinės, kavos likerio ir atvėsinto espreso.
-
Energingai kratykite apie 15–20 sekundžių – norite gauti kreminę putų galvutę.
-
Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę.
-
Drąsiai papuoškite trimis kavos pupelėmis viršuje.
Puikiai tinka kaip rafinuotas aperityvas ar desertas saulei leidžiantis.
☕ Espresso Martini – nealkoholinis variantas
👉 Kaip pasigaminti be alkoholio:
Degtinę pakeiskite nealkoholine degtine arba šaltu vandeniu su lašeliu vanilės ekstrakto, kad suteiktumėte sodresnio skonio. Naudokite nealkoholinį kavos likerį (pavyzdžiui, galite įsigyti „Lyre's“) arba pasigaminkite savo su... espresso + sirupas. Suplakite su ledu ir patiekite kaip įprasta!
2. Airiška kava su ledu – šaltas šildančios klasikos variantas 🧊
Tradicinė airiška kava yra karšta, saldi ir stipri, tačiau šalta versija yra tokia pat gardi ir daug vasariškesnė. Joje dera airiško viskio sodrumas, gaivinanti kava ir vėsinantis ledas.
Sudedamosios dalys:
-
4 cl airiško viskio (pvz., Jameson)
-
1 arb. šaukštelis rudojo cukraus arba nerafinuoto cukraus
-
10–12 cl šaltos, stiprios kavos
-
Ledas
-
Plakta grietinėlė (lengvai išplakta, bet ne kieta)
Štai kaip:
-
Į stiklinę supilkite viskį ir cukrų ir maišykite, kol cukrus ištirps.
-
Pripildykite stiklinę ledu.
-
Įpilkite šaltos kavos ir išmaišykite. Apie švelniai.
-
Ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės sluoksnį, geriausia užpilti šaukšto nugarėle, kad gautųsi gražus, skystas sluoksnis.
-
Patiekite su šiaudeliu arba gerkite tiesiai su grietinėle.
Jausmas? Kaip desertas stiklinėje – tik su netikėtumu.
🧊 Airiška ledinė kava – be alkoholio
👉 Kaip pasigaminti be alkoholio:
Airišką viskį pakeiskite nealkoholiniu viskio pakaitalu (pvz., „Lyre's“ arba „Celtic Soul“) arba naudokite dūminę juodąją arbatą, kad imituotumėte viskio natas. Likusi recepto dalis ta pati!
3. Cold Brew Baltasis rusas – švelnus, šaltas ir dekadentiškas ☕🥛
Baltasis rusas turbūt geriausiai žinomas iš filmo Didysis Lebovskis, tačiau šis variantas su šalta kava vietoj pieno suteikia gėrimui gilesnį kavos skonį ir tobulą vasaros pusiausvyrą.
Sudedamosios dalys:
-
3 cl degtinės
-
3 cl kavos likerio (pvz., „Tia Maria“ arba „Kahlúa“)
-
6 cl šaltos kavos (cold brew)
-
2 cl grietinėlės arba pieno
-
Ledas
Štai kaip:
-
Pripildykite stiklinę ledu.
-
Įpilkite degtinės ir kavos likerio.
-
Įpilkite cold brew- kava ir išmaišykite Apie.
-
Ant viršaus užpilkite grietinėlės arba pieno – geriausia lėtai, kad gautųsi gražus sluoksnis.
Norite, kad būtų dar tvarkingiau? Nelieskite Apie grietinėlę tiesiai, leiskite svečiui pamatyti, kaip ji suteka į stiklinę.
🥛 Cold Brew Baltasis rusas – variantas be alkoholio
👉 Kaip pasigaminti be alkoholio:
Naudokite nealkoholinį kavos likerį (arba pasigaminkite jį patys) cold brew + sirupas) ir degtinę pakeiskite nealkoholine degtine arba jos visai nenaudokite. Įpilkite pieno arba augalinės kilmės alternatyvos ir patiekite su ledukais.
4. Kavos Mojito – tiems, kurie drįsta sugalvoti naujų dalykų 🌿🍋
Mojito susitinka espresso – ir rezultatas stebėtinai gaivus. Šis gėrimas skirtas tiems, kurie mėgsta drąsų mėtų, rūgšties ir kavos mišinį.
Sudedamosios dalys:
-
4 cl šviesaus romo
-
3 cl šalto vandens espresso
-
Šviežia mėta (6–8 lapeliai)
-
2 cl cukraus sirupo (1 dalis cukraus + 1 dalis vandens, pašildyto ir atvėsinto)
-
1–2 cl šviežiai spaustų laimo sulčių
-
Gazuotas vanduo
-
Ledas
Štai kaip:
-
Didelėje stiklinėje sumaišykite mėtų ir laimo sultis – lengvai paspauskite, kad išsiskirtų skonis, bet nesutrinkite iki galo.
-
Įpilkite cukraus sirupo ir iki pusės pripildykite stiklinę ledo.
-
Įpilkite romo ir espresso, vamzdis Apie tinkamai.
-
Užpilkite gazuotu vandeniu ir daugiau ledo Apie tai reikalinga.
-
Papuoškite mėtų šakele ir laimo skiltele.
Gaivus, kartus ir rūgštus kavos gėrimas, kuris tikrai išsiskiria iš minios.
🌿 Kavos Mojito – be alkoholio variantas
👉 Kaip pasigaminti be alkoholio:
Praleiskite romą ir pakeiskite jį gazuotu vandeniu arba šaltu vandeniu su citrina. Likusią dalį palikite kaip originale: mėtas, laimo sultis, espresso ir sirupo. Gaivinantis kokteilis be alkoholio su kavos skoniu!
5. „Kahlúa Iced Latte“ – vasariškas malonumas visu savo paprastumu 🧋
Lengviausias sąraše – bet nenuvertinkite jo. Tai tobulas eiti į- atsigerti šiltomis popietėmis hamake arba kai norite greitai pasiūlyti ką nors skanaus.
Sudedamosios dalys:
-
4 cl Kahlúa
-
10–12 cl šaltos kavos arba cold brew
-
Pienas, avižų pienas arba grietinėlė (pagal skonį)
-
Ledas
Štai kaip:
-
Pripildykite stiklinę ledu.
-
Supilkite Kahlúa ir užpilkite šalta kava.
-
Įpilkite šlakelį pieno arba grietinėlės.
-
Vamzdis Apie ir patiekite nedelsdami.
Norite, kad būtų dar prabangiau? Apibarstykite plakta grietinėle ir trupučiu kakavos.
🧋 „Kahlúa Iced Latte“ – bealkoholinis variantas
👉 Kaip pasigaminti be alkoholio:
Naudokite nealkoholinį kavos likerį arba pasigaminkite jį patys, sumaišydami stiprią kavą su trupučiu vanilės sirupo arba melasos. Įpilkite pieno, ledo ir mėgaukitės!
Paskutinis patarimas 🌞
-
Naudotas šviežiai užplikytas arba cold brew-kava už geriausią skonį.
-
Sureguliuokite saldumą pagal savo skonį – vieni mėgsta daugiau cukraus, kiti – mažiau.
-
Išbandykite augalinės kilmės alternatyvas pavyzdžiui, avižų arba kokosų pienas vasariškam skoniui.
-
Drąsiai papuoškite kavos pupelėmis, mėtomis, šokoladu ar tarkuota citrinos žievele – būtent detalės ir daro skirtumą.
Taigi – kokį kavos gėrimą ragausite pirmiausia?
Papasakokite komentaruose arba pažymėkite mus savo vasariškoje nuotraukoje – norime pamatyti jūsų geriausius kavos kokteilius! ☕🍹